The Islands and the Whales

 

★★★★
“Day slaagt er goed in een genuanceerd beeld van de jagers en hun gezinnen te schetsen”
 Het Parool

★★★
“slim gemonteerd [...] indrukwekkende landschapsbeelden''
de Volkskrant 

“Regisseur Day focust op het landschap in poëtische beelden die de romantische visie van de Duitse cineast Werner Herzog in herinnering brengen.”
De Groene Amsterdammer

In de Noord-Atlantische archipel Faeröer wordt al honderden jaren gejaagd op zeemeeuwen en grienden. The Islands and the Whales toont hoe het voortbestaan van deze traditionele manier van leven wordt bedreigd.

Al eeuwenlang leven de eilandbewoners van wat de natuur hen te bieden heeft. Vaders leren hun zoons hoe ze het beste vogels kunnen vangen en de hele gemeenschap kijkt reikhalzend uit naar het moment dat de walvisvangst weer plaatsvindt. Echter, door de vervuiling van de oceanen neemt het aantal lokale vogels de afgelopen jaren sterk af en het vlees zit vol giftige stoffen. Een lokale toxicoloog heeft ontdekt dat het eten van het verontreinigde vlees zorgt voor cognitieve groeiachterstand bij kinderen en waarschijnlijk ook gelinkt kan worden aan diverse gezondheidsproblemen bij de eilandbewoners. Daarnaast is er veel kritiek van buitenaf op de walvisvangst. Activisten van de milieuorganisatie Sea Sheperds komen naar de eilanden, vastberaden om in te grijpen. Dit alles leidt tot een defensieve houding van de eilandbewoners, die vast willen houden aan hun tradities. Hoe gaan de Faeröer om met deze belangenverstrengeling?

 
Bekijk ook via
 
                           
  • still1.jpg
  • still2.jpg
  • still3.jpg
  • still4.jpg
  • still5.jpg
Poster The Islands and the Whales

Pers

inloggen of meer info

Deel deze film

Login

Inloggegevens kwijt of vergeten? Klik hier