Kriterion - sinds '45

★★★1/2 "Een ode aan de idealistische zelfredzaamheid van studenten" - FilmTotaal
★★★ - NRC Handelsblad
★★★ - Het Parool
★★★ - De Filmkrant
"Kriterion - sinds '45 geeft een zo compleet mogelijk beeld van de geschiedenis en de uitdijende activiteiten van de vereniging Kriterion" - De Volkskrant

Synopsis In een vorm die vroeger in andere economische structuren wel arbeiderszelfbestuur heette, leiden groepen studenten van de Amsterdamse universiteiten -in verenigingsverband-  met gemiddeld 40 à 45 personen per bedrijf de bioscopen Kriterion Roetersstraat en Studio K met twee zalen, een club en een restaurant, de Oppascentrale, het Eetcafé SKEK en de benzinepomp aan de A10. Bij elkaar zo'n 200 studenten.
De tomeloze en meeslepende energie van de studenten nu en in het verleden, het unieke karakter van Kriterion met zijn horizontale structuur zonder bazen en managers die zijns gelijke niet kent en waarin de studenten alles zelf doen en verantwoordelijkheid dragen, vormen de spil en de motor van de film. 
Ter verduidelijking en illustratie zal de historische achtergrond van de "Kriterion gedachte" zo hier en daar waar nodig en functioneel, worden ingevoegd middels foto's, documenten, film- en geluidsfragmenten en getuigenissen van betrokkenen uit die tijden.
De film zal laten dat, en hoe het al bijna zeventig jaar goed werkt en wat het teweeg heeft gebracht en brengt in de hoofden en harten van de studenten.
Door de film heen speelt de -nu inmiddels- internationale uitstraling tot in Sarajevo waar studenten, met hulp van twee ex-kriteriërs uit Amsterdam, een theater hebben opgericht gebaseerd op dezelfde uitgangspunten die Meerburg en de zijnen er in 1945 toe bracht: het creëren van een bron van inkomsten voor studenten na afloop van een oorlog:  “Kriterion is meer dan een bioscoop. Het is voor mensen in Sarajevo een symbool; voor vernieuwing, voor de kracht van jongeren en de kracht van cultuur.”                                                      
Vanuit dat Kriteriontheater in Sarajevo gaat de uitstraling verder van Belgrado tot Mitrovica in Kosovo waar een groepje  ex-kriteriërs uit Sarajevo trachten om twee theaters te realiseren aan weerszijden van de rivier de Ibar die Mitrovica doorsnijdt en tegelijkertijd als grens fungeert tussen de Serviërs en de Albanezen. Tevens wordt er ook gewerkt aan plannen voor een theater in Monrovia, Liberia. Bekijk de trailer


 

  • 001_ KRITERION mp4 clip 1.jpg
  • 002_KRITERION mp4 clip 6.jpg
  • 003_KRITERION mp4 clip 3.jpg
  • 004_KRITERION mp4 clip 0045.jpg
  • 005_KRITERION mp4 clip 8.jpg
  • 006_KRITERION mp4 clip 14.jpg
  • 008_Kriterion1008_2.jpg
  • 009_Kriterion01.jpg
  • 160512_KRITERION-SINDS-45_WEB_01.jpg
Poster Kriterion - sinds '45

Pers

inloggen of meer info

Deel deze film

Gerelateerde films

Login

Inloggegevens kwijt of vergeten? Klik hier