Amstelfilm brengt IFFR winnaars naar de bioscoop

Amstelfilm brengt IFFR winnaars naar de bioscoop

Amstelfilm brengt twee prijswinnende films van het afgelopen International Film Festival Rotterdam (IFFR) uit in de Nederlandse filmtheaters. Het gaat om BELLAS MARIPOSAS, winnaar van de De Big Screen Award en IL FUTURO, welke is bekroond met de KNF award. 

Tien recente films waaraan nog geen Nederlandse distributeur was verbonden, kwamen in aanmerking voor de Big Screen Award. De competitie heeft tot doel om de distributie van films in de Nederlandse filmtheaters te bevorderen. De winnaar is gekozen door een publieksjury: BELLAS MARIPOSAS (Pretty Butterflies) van Salvatore Mereu (Italië, 2012).

"Als publieksjury stelden we ons de taak om te zoeken naar een verfrissende film. Een film die het aanbod van de Nederlandse bioscopen aanvult. Een film waarvan we niet willen dat anderen hem missen. Deze film dartelt vanuit een jeugdig perspectief van personage naar verhaallijn. Het is een film die het leven viert."

Na een aantal korte films maakte Salvatore Mereu in 2003 zijn speelfilmdebuut, Ballo a tre passi (geselecteerd voor de Hivos Tiger Awards Competitie), waarmee hij enkele prijzen won. Bellas mariposas, zijn derde speelfilm, beleefde zijn internationale première in IFFR’s Spectrum 2013.

De jury van de Kring van Nederlandse Filmcritici (KNF) koos de winnaar van de KNF Award uit dezelfde tien films van de Big Screen Award Competitie 2013. De KNF jury bestond uit Fritz de Jong (Wegener Dagbladen), Joost Broeren (de Filmkrant), Dineke de Zwaan (Uitagenda Rotterdam), Sven Gerrets (VPRO Cinema.nl) en Pim Wijers (Preview). Gekozen is voor IL FUTURO (The Future) van Alicia Scherson (Chili/Duitsland/Italië/Spanje, 2013).

"In een degelijke competitie vielen enkele titels op die meer risico namen. Eén film trok de aandacht van de jury met zijn volstrekt eigen toon en stem. De film speelt op vele niveaus een spel van licht en duisternis, dat verrassend genoeg het sterkst tot uiting komt in de inventieve en sfeervolle soundtrack. De intrigerende centrale relatie, die herinneringen oproept aan Last Tango in Paris, wordt intiem gestalte gegeven door Manuella Martelli en Rutger Hauer."

Alicia Scherson’s speelfilmdebuut PLAY en haar tweede film TURISTAS kwamen mede tot stand dankzij bijdragen van het Hubert Bals Fonds. Turistas werd geselecteerd voor de Hivos Tiger Awards Competitie 2009. De film ging in IFFR’s Spectrum 2013 in Europese première.

 

Deel dit nieuwsbericht

Terug naar het overzicht

Login

Inloggegevens kwijt of vergeten? Klik hier