Nieuwe sloppenwijk-paus als priesters in Elefante Blanco

Nieuwe sloppenwijk-paus als priesters in Elefante Blanco

In Elefante Blanco,  vanaf 11 april in de Nederlandse filmtheaters, zetten de bevriende priesters Julian en Nicolas alles op alles om de bevolking van de sloppenwijk "Villa Virgin" in Buenos Aires zo veel mogelijk bij te staan. Het is de nieuwste film van Pablo Trapero en met de komst van de nieuwe paus opeens wel heel actueel.

De nieuwe paus, de zesenzeventig jarige Argentijn Jorge Bergoglio (tot paus gekozen onder de naam van Franciscus I) is zeer bekend met de Argentijnse sloppenwijk uit Elefante Blanco. De paus zou tot zijn verkiezing een heel eenvoudig leven hebben geleid met een bijzondere belangstelling voor het lot van de armen en heeft, naar verluid, ook zelf enige tijd in de Argentijnse sloppenwijken doorgebracht. Zijn motto, Miserando atque eligendo ("Het hebben van compassie en het kiezen of mededogen en keuze") toont ook zijn belangstelling voor de armoedeproblematie in de wijken.

Het is precies die sloppenwijk en die betrokkenheid van twee verschillende priesters bij het lot van de armen, die in Elefante Blanco ook te zien is. Daarnaast speelt speelt de betekenis van het geloof een belangrijke rol in de film. Nicolas' geloof verzwakt door een heftig project dat hij meemaakte in het verleden en door de ontmoeting met een jonge maatschappelijk werkster. Julian houdt toezicht op de bouw van een ziekenhuis met behulp van zijn politieke contacten, maar de wijk wordt steeds onrustiger en dat maakt het werk niet eenvoudig. 

Deel dit nieuwsbericht

Terug naar het overzicht

Login

Inloggegevens kwijt of vergeten? Klik hier