Twee Gouden Kalf nominaties en Forum nominatie voor TUSSEN 10 EN 12

Twee Gouden Kalf nominaties en Forum nominatie voor TUSSEN 10 EN 12

Gisteravond zijn in het Ketelhuis en live bij De Wereld Draait Door de nominaties bekendgemaakt voor de Gouden Kalveren 2015, de Grote Prijzen van de Nederlandse film. TUSSEN 10 EN 12, het speelfilmdebuut van Peter Hoogendoorn, ontving maar liefst twee nominaties: Peter Hoogendoorn voor Beste Scenario en Elise van 't Laar voor Beste Actrice. Daarnaast is TUSSEN 10 EN 12 genomineerd voor de Prijs Forum van de Regisseurs. De geselecteerde films in dit nieuwe competitieprogramma van het NFF hebben gemeen dat zij de grenzen en de mogelijkheden van de filmkunst verkennen en het gesprek over film nieuwe impulsen geven. 

Ongelooflijk ontroerend debuut
TUSSEN 10 EN 12 werd eerder geselecteerd voor het prestigieuze Venice Days van het filmfestival van Venetië en het International Film Festival Rotterdam. Op 26 maart van dit jaar bracht Amstelfilm TUSSEN 10 EN 12 uit in de bioscopen en in augustus is de film nog voor honderden mensen buiten vertoond tijdens Pleinbioscoop Rotterdam. In De Volkskrant werd Peter Hoogendoorn al geprezen om zijn "uiterst knap gemaakte, ongelooflijk ontroerende debuut". Filmmagazine De Filmkrant sprak al over een "intrigerend speelfilmdebuut [met] meesterlijk gechoreografeerde momenten."

Academysysteem
De genomineerden onder de categorieën Speelfilm en Lange Documentaire, en daarmee de nominaties voor TUSSEN 10 EN 12, zijn bepaald door het dit jaar geïntroduceerde Academysysteem. De stemgerechtigden bestaan uit leden van de Dutch Academy For Film, Gouden Kalf winnaars en Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van A-filmfestivals, aangevuld met Nederlandse winnaars van hoofdprijzen van IFFR en IDFA, en Nederlandse winnaars van Oscars en EFA's, allen in de categorieën Speelfilm en Lange Documentaire. De geijkte Gouden Kalf Jury heeft de nominaties voor de categorieën Korte Documentaire, Korte Film en Televisiedrama bepaald. 

De Gouden Kalveren worden uitgereikt op vrijdag 2 oktober in het Beatrix Theater, de slotavond van het Nederlands Film Festival. De Prijs van het Forum van de Regisseurs wordt tijdens de slotavond van de competitie op donderdag 1 oktober uitgereikt door een driekoppige jury, bestaande uit filmregisseur en scenarist Caroline Strubbe (I’M THE SAME, I’M AN OTHER), theaterregisseur Thibaud Delpeut en filmcriticus en programmeur Joseph Schnelle.

Deel dit nieuwsbericht

Terug naar het overzicht

Login

Inloggegevens kwijt of vergeten? Klik hier