Een korte terugblik op 2015

Een korte terugblik op 2015

Een goede mix van verrassende buitenlandse films en arthouse van eigen bodem was afgelopen jaar de formule van Amstelfilm. Ook 2016 gaan we direct van start met een mysterieuze Franse oorlogsthriller en een documentaire over de befaamde duivelskunstenaar Jheronimus Bosch. Later volgen we niet alleen een bokser die plots een ongeneeslijke ziekte als tegenstander krijgt maar ook een gevecht voor gerechtigheid in het nog altijd actuele Joegoslavië-Tribunaal. Naast fictieve drama's met een Waalse ster als Bouli Lanners of de wereldberoemde Richard Gere brengt Amstelfilm dit jaar ook een waargebeurd verhaal uit over beruchte Amerikaanse experimenten in 1961. Maar nu eerst terug naar 2015 met een kijk op de hoogtepunten van het jaar:

              

Ja echt, we brengen een film uit op nieuwjaarsdag!
Of Horses and Men, Benedikt Erlingsson, 2015

Waarom we bij Amstelfilm verzot zijn op heilige huisjes? Omdat we er tegen kunnen schoppen! Op de omstreden releasedatum 1 januari brachten we, eigenwijs als we waren, Of Horses and Men uit. Deze tragikomische IJslandse film over de relatie tussen paarden en mensen werd uiteindelijk een bescheiden hitje in het arthouse circuit. Dit jaar doen we het nog eens dunnetjes over, eigenwijs als we zijn gebleven, maar dan op 31 december. Inmiddels zijn we niet meer de enige distributeur die tijdens de jaarwisseling een film uitbrengt…

"Boom. just like that [...] film is never the same" - Darren Aronofsky 
The Tribe, Myroslav Slaboshpytskiy, 2014

Op 5 februari bracht Amstelfilm The Tribe uit. De Oekraïense film die volledig in gebarentaal is geschoten op een doveninstituut in Kiev waar de leerlingen er criminele activiteiten op nahouden, waaronder prostitutie, berovingen en smokkel.  Er was veel controverse over de film. Niet alleen over de omstreden abortus-scène, maar ook om de wijze waarop de film werd vertoond: op geen enkele manier ondertiteld. The Tribe won niet alleen in Cannes zowat alle prijzen in het Semaine de la critique onderdeel, maar won wereldwijd meer dan vijftig prijzen. Toen The Tribe op 5 februari uitkwam, waren er unaniem 4 en 5 sterren voor, maar het feit dat de Filmkrant enkele weken daarvoor nul sterren (!) had gegeven, deed nogal wat stof opwaaien.

Het succes van de ‘Amstelfilm Tourrelease’ zet voort
Rebelse Stad, Willy Lindwer, 2015
In februari organiseerde Amstelfilm een tourrelease in de traditie van Nieuwe Helden - In het hart van de Tour, maar ditmaal met Rebelse Stad - Provo en de onstuimige jaren zestig, een documentaire over de Provo beweging, geregisseerd door Willy Lindwer. In de film wordt ‘t Lieverdje op het Spui meermalen in brand gestoken door aanhangers van Provo. Onze verbazing was groot toen boze studenten, ten tijde van onze tourrelease en de studentenbezetting, hetzelfde deden en daarmee de nationale pers haalden. Zou deze actie misschien te maken kunnen hebben gehad met de vertoning van Rebelse Stad een paar dagen daarvoor in het bezette Maagdenhuis?

"uiterst knap gemaakt, ongelooflijk ontroerend debuut" - De Volkskrant 
Tussen 10 en 12, Peter Hoogendoorn, 2015

Op het IFFR stond niet alleen The Tribe in het nieuwe programma-onderdeel Limelight, maar ook de Nederlandse film Tussen 10 en 12, van debuterend regisseur Peter Hoogendoorn, met in de hoofdrollen o.a. Nasrdin Dchar, Raymond Thiry en Cynthia Abma. Na een zeer geslaagde openbare première in Theater Amsterdam volgden de prachtige recensies in de kranten. De Volkskrant omschreef de film als een "uiterst knap gemaakt, ongelooflijk ontroerend debuut". De Filmkrant omschreef Tussen 10 en 12 als een "intrigerend speelfilmdebuut" met "meesterlijk gechoreografeerde momenten".

Filmpremière Paradiso Amsterdam
Je Suis Mort, Mais J’ai Des Amis, Guillaume & Stéphane Malandrin, 2015
In muziektempel Paradiso organiseerde Amstelfilm in samenwerking met LAB111, Cineville en We Are Public een vertoning van Je Suis Mort, Mais J’ai Des Amis, over drie bevriende rockers die worden geconfronteerd met het absurde overlijden van Jipé, hun bandleider. De avond werd afgesloten door een snoeihard optreden van de jonge band Palio Superspeed Donkey. Niemand heeft Paradiso verlaten zonder het toonaangevende gele petje van de band uit de film. Een geslaagde avond die de film mooi in de kijker heeft gezet.  

                                      

Deel dit nieuwsbericht

Terug naar het overzicht

Login

Inloggegevens kwijt of vergeten? Klik hier