Een terugblik op 2016

Een terugblik op 2016

Het afgelopen jaar stond in het teken van een mooie mix tussen Nederlandse documentaires en internationale arthouse. Het nieuwe jaar gaan we van start met De Erfenis, een intiem portret van Daan van der Elsken die grip probeert te krijgen op zijn depressie door postuum de confrontatie aan te gaan met zijn vader, de beroemde fotograaf Ed van der Elsken. Vervolgens gaan we door met de roadmovie If the Sun Explodes, met onder andere Egbert Jan Weeber. In Rester Vertical volgen we een filmmaker die tijdens zijn zoektocht naar inspiratie in een hoop onverwachte en ongebruikelijke situaties terechtkomt. Met enthousiasme kijken we uit naar het komende jaar maar nu eerst een korte terugblik op de hoogtepunten van 2016.

           

Kristallen Film voor Jheronimus Bosch
Jheronimus Bosch – Touched by the Devil, Pieter van Huijstee, 2015

Meer dan 10.000 bezoekers zagen de film over het mysterie rondom de meesterwerken van Jheronimus Bosch in de bioscoop. De documentaire volgt het kunsthistorische researchteam dat opzoek gaat naar het antwoord op de vraag of de 25 nog bestaande schilderijen van de bekende schilder wel echt door hem geschilderd zijn. Aan de hang van röntgenfotografie en infrarood technieken wordt er doorgedrongen tot de onderste verflagen waardoor de kijker wordt meegetrokken in het creatieve proces van Nederlands bekendste ‘duivelskunstenaar’.

Van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar: "Een casestudy van de botsing tussen idealisme en de werkelijkheid"
Tony, Benthe Forrer, 2015
Tony toont het verhaal van een aantal journalisten die met een grote dosis humor en een niet aflatend doorzettingsvermogen hun eerste zelfbenoemde slaafvrije chocoladereep op de markt brengen. Zo geeft de journalist Teun van der Keuken zich aan omdat hij (net als zoveel anderen) heeft meegedragen aan de slavernij in de cacao industrie door het eten van chocolade. De documentaire laat zien hoe lastig het is om fundamentele fouten en onrechtvaardigheid uit het wereldwijde systeem van deze industrie te elimineren. Maar het is niet onmogelijk: het merk ‘Tony Chocolonely’ groeide de afgelopen tien jaar uit tot het grootste chocoladebedrijf van Nederland. 

Film over omstreden onderzoek tijdens het Movies that Matter Festival
Experimenter, Michael Almereyda, 2015

Onze films schuwen geen controversiële onderwerpen, zoals de beruchte en invloedrijke gehoorzaamheidsstudies van Stanley Milgram in Experimenter. Een speelse biografie die maarliefst drie keer te zien is geweest tijdens het Movies that Matter Festival.  De deelnemers aan Milgrams experiment nemen de rol van leraar op zich en geven leerlingen een elektrische schok bij het geven van een fout antwoord: een omstreden onderzoek dat van grote invloed is geweest op zijn verdere carrière…

Openingsfilm Un Certain Regard 2016: Clash
Clash, Mohamed Diab, 2016

Op 24 oktober is de nieuwste film van de bejubelde Egyptische regisseur Mohamed Diab in première gegaan in EYE. Op hoogst originele wijze toont de film de gewelddadige nasleep van de Egyptische revolutie. Clash speelt zich volledig af in een politietruck, en wendt een kleine locatie aan om een grote impact te maken. De Volkskrant omschreef de film als ‘visueel oogstrelend’ en ‘onvergetelijk’. Ook de internationale pers was lovend over deze openingsfilm van de Un Certain Regard-sectie van het Filmfestival van Cannes 2016.

Filmpremière Koninklijk Theater Carré Amsterdam
Unknown Brood, Dennis Alink, 2016

In Carré ging de documentaire over de rock ‘roll muzikant en schilder Herman Brood op 19 november in première met na afloop een daverend optreden van Dany Lademacher's Wild Romance, de legendarische band van Herman Brood. Ook was Unknown Brood genomineerd voor de Dutch Competition en Music Documentary Section van IDFA. De documentaire duikt in het extravagante leven (en einde) van het icoon met nog niet eerder vertoond materiaal en de mensen die het dichtste bij Herman stonden om zo de belangrijkste momenten van zijn leven te herbeleven.

Deel dit nieuwsbericht

Terug naar het overzicht

Login

Inloggegevens kwijt of vergeten? Klik hier